A FAL adja a másikat!

Ünnepi koncert

Bejegyzés megosztása

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium fennállásának 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként 2023. április 20-án klasszikus koncerten vehettek részt az érdeklődők a Debreceni Egyetem Aulájában.

A Debreceni Fazekas Alumni Alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően Debrecen egyik legszebb koncerttermében álmodhatták meg a szervezők a jeles ünnephez méltó hangversenyt, mely várakozásunknak megfelelően teltház előtt zajlott le.

A zenei esemény célja sokrétű volt. Az intézmény köszöntése az örömzenélés nyújtotta harmónia, szépség, boldogság élményének megtapasztalásával, a zeneoktatásunkat a múltban és a jelenben is meghatározó klasszikus zenekultúra (népzene, komolyzene) megkérdőjelezhetetlen értékének felmutatása illetve annak tudatosítása, hogy a művészetek is jelentősen hozzájárultak az iskola hírnevéhez. Mindezek igazolásául nemzetközi hírű művésztanítványok képviselőit és a jelenlegi tanítványok népes csapatát kértük fel színpadi fellépésre, akik felejthetetlen, szakmai szempontból rendkívül igényes és színvonalas műsorral örvendeztették meg a jelenlévőket. A fellépés sorrendjében:

  1. Egri Izabella – Salzburgban élő gordonkaművész
  2. Rácz István – a Magyar Állami Operaház magánénekese
  3. Guessous Majda Mária – magyar-marokkói népi énekes-dalszerző és zenész férje
  4. Dancs Anna – népzene szakos egyetemi hallgató zenésztársaival és a 10. évfolyam népdalosaival
  5. Török Róbert 10.c – marimba
  6. Gál Csaba 12.c – zongora
  7. a senior énekesekkel kiegészült Fazekas kórus

A koncertre érkezők számára az aula előterében egykori képzőművész rajztanáraink (Balla-Kocsis Leila, Baráth Pál, D. Király Sándor, Mezősiné Szováti Mária) és képzőművész diákjaink képviselői (Bessenyei Vali, Tóth András) teremtettek hangulati bevezetőt a zene inspirálta műalkotásaikkal. Kiállításuk természetesen ennél sokkal többet hivatott szolgálni. Igazolta a művészeti ág oktatásának minőségi jelenlétét a Fazekasban.

Jó lett volna az alma mater művészeti oktatását diákként is segítő, később a művészetet hivatásul választott valamennyi zenész és képzőművész tanítványt együtt látni ezen az esten! Az időkeret s a berendezhető tér szorításában ez sajnos kivitelezhetetlen volt.

Jó lett volna valamennyi énekkarossal is újra találkozni. Tudjuk, az idő és tér számukra is gátat
szabott. Ezért is volt megható, amikor csak a koncertért és egy ölelésért utaztak el többen Debrecenbe ezen a napon majd a koncert után vonatra, kocsiba szálltak, mert másnap munka várta őket más városban, országban.

Köszönettel tartozunk a művésztanítványok képviselőinek, hogy elfogadták a felkérésünket, a senior énekkarosoknak, hogy hónapokon át vállalták a felkészítő próbákat, a fellépő jelenlegi diákoknak, hogy szívet melengetően és lelkesen muzsikáltak, az egykori és jelenlegi tanároknak, diákoknak, a szülőknek, a zenekedvelő ismerősöknek, hogy megtisztelték érdeklődésükkel a rendezvényt, és együtt ünnepelhettük közel négyszázan a Fazekas 150. évfordulóját.

Csodás este volt! Felejthetetlen élmény!!!!!!!!

Köpöczi Marianna

További bejegyzéseink