A FAL adja a másikat!

FMG 150 Kiállítás

Bejegyzés megosztása

A gimnázium második emeleti lépcsőfordulójában egy mini kiállítást lehet megtekinteni a 150 éves évforduló kapcsán. A kiállított tárgyakat külön köszönjük a felajánlóknak.

Egykikük, Dr. Jakab Attila amellett, hogy motorja volt az 1957(!)-ben végzett osztály által indított kezdeményezésnek, miszerint az osztályukban tanító tanárokról elnevezett díjakat adjanak át, számos relikviát is megőrzött diákkorából. Ezeket adta át most az iskolának, melyek közül talán a legérdekesebb/legértékesebb a fazekasos fejfedő, ami annak idején kötelező viselet volt a(z akkor még csak fiúkból álló) diákok számára.

Az 1973-ban, a százéves évfordulón végzett Dankó Zoltán és Tempfli József is sok mindent őrzött meg a fazekasos évekből. Ők annak az osztálynak a tagjai voltak, akik a Petőfi-emléktúrát szervezték. Mindezek mellett pedig a Fazekas Mihály Gimnázium fennállásának 100. évfordulóján az iskola diákjai előadták a Lúdas Matyi színjátékot, melyben szintén többen szerepeltek az osztályból. Ennek emlékére készítette a a figurákat 2023-ban Kóti Andrea, a Lúdas Matyit alakító Borsos Sándor unokahúga.

Emellett találhatók képek és relikviák a 150 éves évforduló alkalmából rendezett idei rendezvényekről is, így a Lúdas Matyi díszelőadásáról, illetve az ünnepi komolyzenei koncertről.

A kiállítás berendezője Verdes-Sepely Orsolya tanárnő.

Köszönjük a felajánlásokat és a kiállítás berendezését.

További bejegyzéseink